Du behöver
- 1.2 kg oxbringa
- vatten
- 1.5 msk kalvfond
- 1 st morot
- 1 st gul lök
- 5 st vitpepparkorn
- 5 st kryddpepparkorn
- persiljestjälk
Gör så här
1
Dag 1:
2
Lägg oxbringan i en kastrull. Häll på kallt vatten så att det täcker köttet. Häll i kalvfonden. Salta inte! Låt koka upp och skumma väl.
3
Tillsätt smaksättningen och låt oxbringan småkoka under lock i ca 2 timmar. Känn med en sticka om den är mjuk.
4
Låt den ligga kallt i sitt spad till nästa dag. Lägg gärna någon tyngd på köttet, ex en tallrik. (Då blir det finare skivor dagen därpå)
5
Dag 2:
6
Ta upp det fett som bildats och spara separat.
7
Ta ur köttet och ställ kastrullen med buljongen på spisen. Låt buljongen koka ihop till ungefär 1 liter. Detta kan ta ca en timme, beroende på hur mycket buljong det är från början.
8
Skär köttet i skivor.
9
När det är dags för servering: Värm några matskedar av det sparade fettet i en stekpanna på högsta värme. Stek köttet i 3-4 minuter på varje sida
Den här rätten är enkel att göra, men behöver förberedas dagen innan (se separat arbetsgång).