Torskrygg med vårprimörer

Du behöver 800 g torskrygg 1.5 l kallt vatten 0.5 dl salt 1 kg färskpotatis eller små potatisar 1 st morötter (cirka 10 st) 1...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g torskrygg
  • 1.5 l kallt vatten
  • 0.5 dl salt
  • 1 kg färskpotatis eller små potatisar
  • 1 st morötter (cirka 10 st)
  • 1 st sparris knippe grön
  • 30 st sockerärtor

Sås

2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 st fiskbuljong tärningar
2 dl grädde
1 dl persilja finhackad
1 dl gräslök finhackad
2 st basilika hackad
2 msk maizenaredning

Gör så här

1
Skär bort skinnet på fisken och skär i portionsbitar. Blanda vatten och salt till en lag. Rör tills saltet löst sig. Lägg fisken i lagen och låt stå i två timmar i kylen.

2
Sätt ugnen på 100 grader. Torka försiktigt av fiskbitarna med hushållspapper och lägg i en ugnsform. Strö på lite vitpeppar och stick in en termometer i den tjockaste fiskbiten.

3
Baka fisken i ugnen till en innertemperatur på 55 grader, cirka 30 minuter beroende på ugn och fiskens tjocklek.

4
Tvätta färskpotatisen och koka i saltat vatten. Tvätta morötterna noga och skär itu dem på längden. Lägg i kokande lättsaltat vatten med en nypa socker i. Koka i 5 – 7 minuter, tills de är klara, men har spänst kvar. Låt rinna av.

5
Ansa sparrisen och lägg i en ugnsfast form eller skål. Slå en kanna kokande vatten över och låt stå i tre minuter innan sparrisen sköljs med kallt vatten och får rinna av. Gör likadant med sockerärtorna.

6
Koka sås genom att blanda vin, vatten, fiskbuljong och grädde och koka ihop i cirka 10 minuter. Tillsätt persilja, gräslök och basilika och koka ytterligare 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer och sila sedan bort kryddorna. Rör i maizenaredning och koka upp såsen igen.

7
Vänd ner potatis och grönsaker i hälften av såsen, så att det blir sås på alla grönsaker.

8
Fördela grönsakerna på fyra tallrikar och lägg en bit torsk överst på varje tallrik. Vispa eller mixa resten av såsen så att den blir skummig. Skeda på lite skum på tallrikarna och servera resten av såsen till.


Kommentar:
Lägg till 2 timmar i kylen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top