Blomkålssoppa med sidfläsk

Du behöver 600 g blomkål 2 st schalottenlökar 1 st vitlöksklyfta 1 msk smör 1 dl vitt vin 5 dl grönsaksbuljong 2 dl vispgrädde salt...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g blomkål
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • salt vitpeppar

Topping:

50 g rågbröd eller kavring
2 msk smör
100 g rimmat sidfläsk
1 st rött äpple

Gör så här

1
1 Dela blomkålen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök och stek dem mjuka i smör i en kastrull utan att de tar färg. Häll på vinet och låt det koka ner till hälften.

2
2 Lägg i blomkålen och häll på buljong och grädde. Koka i cirka 10–15 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk. Mixa slätt. Späd med lite mer buljong om soppan känns för tjock. Smaka av med salt och vitpeppar.

3
3 Riv rågbrödet till grova smulor med ett rivjärn och stek det under omrörning i 1 msk av smöret tills det blivit frasigt. Låt brödet rinna av på hushållspapper. Kärna ur och tärna äpplet fint. Tärna sidfläsket och fräs det i resten av smöret tills det börjar få färg. Låt äppelbitarna fräsa med de sista minuterna.

4
4 Fördela den varma soppan i skålar och skeda över sidfläsk- och äppelblandningen. Toppa med lite rågsmulor.


Kommentar:
Len och krämig soppa med salt fläsk och frasiga smulor funkar fint till både vardag och fest.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top