Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner
Du behöver
- 600 g blomkål
- 2 st schalottenlökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 dl vispgrädde
- salt
Topping:
50 g rågbröd eller kavring
2 msk smör
100 g rimmat sidfläsk
1 st rött äpple
Gör så här
1
1 Dela blomkålen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök och stek dem mjuka i smör i en kastrull utan att de tar färg. Häll på vinet och låt det koka ner till hälften.
2
2 Lägg i blomkålen och häll på buljong och grädde. Koka i cirka 10–15 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk. Mixa slätt. Späd med lite mer buljong om soppan känns för tjock. Smaka av med salt och vitpeppar.
3
3 Riv rågbrödet till grova smulor med ett rivjärn och stek det under omrörning i 1 msk av smöret tills det blivit frasigt. Låt brödet rinna av på hushållspapper. Kärna ur och tärna äpplet fint. Tärna sidfläsket och fräs det i resten av smöret tills det börjar få färg. Låt äppelbitarna fräsa med de sista minuterna.
4
4 Fördela den varma soppan i skålar och skeda över sidfläsk- och äppelblandningen. Toppa med lite rågsmulor.
Len och krämig soppa med salt fläsk och frasiga smulor funkar fint till både vardag och fest.