Du behöver
- 2,5 msk salt
- 1 msk strösocker
- 4 msk dill finhackad
- 1,5 dl crème fraîche
- 2 msk vodka eller snaps
- 50 g forellrom
- st citron skivor till servering
- 800 g salmalax
Gör så här
Dela laxfilén i två lika stora bitar. Gnid in med saltet blandat med sockret. Vänd dem i dillen. Lägg ihop filéerna och slå in i bakplåtspapper till ett paket. Lägg i avlång plastburk eller bakform och ställ i kylskåp. Lägg gärna på en tyngd. Fisken är färdiggravad efter 2 dygn. Vänd laxpaketet 2–3 gånger under gravningen. Om det kommer ut vätska under gravningen så ska den hällas bort, annars blir fisken för salt.
Blanda crème fraîche, snaps och forellrom till en sås.
Skär fisken i tunna skivor. Servera med citronskivor och crème fraîchesåsen.
Tips! Salmalax är skinn- och benfri laxryggfilé av högsta kvalitet som säljs vakuumförpackad. Du kan också använda ryggbiten av vanlig laxfilé, som är något fetare. Används vildfångad lax bör den frysas 2–3 dygn för att oskadliggöra eventuella parasiter.
Du kan grava färsk lax och sedan frysa in den efter gravningen i max två veckor i förväg. Tina sedan laxen över natten i kylskåp.