Knaprigt julknäcke

Du behöver 2,5 dl 2 1/2 dl mjölk 1 msk honung 1 msk majsolja 1 tsk jäst 5 g färsk jäst 1 tsk salt 1...

Tillagningstid: 60 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 2,5 dl 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 msk majsolja
  • 1 tsk jäst 5 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda Brödkrydda i påse
  • 2 dl rågmjöl 110 g grovt rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl 180–240 g vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl Grovt rågmjöl till utbakning

Gör så här

1

Blanda mjölk, honung, olja, jäst, salt och brödkrydda. Arbeta in rågmjöl. Blanda i vetemjölet i 2–3 omgångar till en fast smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt i cirka 25 minuter.

2

Blanda mjölk, honung, olja, jäst, salt och brödkrydda. Arbeta in rågmjöl. Blanda i vetemjölet i 2–3 omgångar till en fast smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt i cirka 25 minuter.

3

Sätt ugnen på 225 grader.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.

5

Kavla ut till tunna runda kakor, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Dela kakorna på mitten och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i 5–8 minuter, tills kakorna får fin färg. Låt svalna på galler utan bakduk.

 

 


Kommentar:
Tips! Julknäcket kan bakas 3–4 dagar i förväg och förvaras torrt och svalt. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top