Du behöver
- 2,5 dl 2 1/2 dl mjölk
- 1 msk honung
- 1 msk majsolja
- 1 tsk jäst 5 g färsk jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk brödkrydda Brödkrydda i påse
- 2 dl rågmjöl 110 g grovt rågmjöl
- 3-4 dl vetemjöl 180–240 g vetemjöl
- 2 dl rågmjöl Grovt rågmjöl till utbakning
Gör så här
Blanda mjölk, honung, olja, jäst, salt och brödkrydda. Arbeta in rågmjöl. Blanda i vetemjölet i 2–3 omgångar till en fast smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt i cirka 25 minuter.
Blanda mjölk, honung, olja, jäst, salt och brödkrydda. Arbeta in rågmjöl. Blanda i vetemjölet i 2–3 omgångar till en fast smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt i cirka 25 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
Kavla ut till tunna runda kakor, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Dela kakorna på mitten och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i 5–8 minuter, tills kakorna får fin färg. Låt svalna på galler utan bakduk.
Tips! Julknäcket kan bakas 3–4 dagar i förväg och förvaras torrt och svalt.