Kolapaj med mörk choklad

Du behöver 75 g smör Kylskåpskallt. 0,5 dl strösocker 1 st äggula 1 msk vatten Kallt. 1,5 dl vispgrädde 1 dl sirap 50 g smör...

Tillagningstid: 60 minuter
12 stycken

Du behöver

  • 75 g smör Kylskåpskallt.
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st äggula
  • 1 msk vatten Kallt.
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 1 msk flytande glukos
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 50 g mörk blockchoklad Hackad.
  • 0,5 dl grädde
  • mörk choklad riven till garnering
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här

1

Mixa mjöl, smör och socker till mördegen i en matberedare med knivarna monterade. Tillsätt äggula och vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

 

2

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 10–12 bitar och tryck ut i kakformar av metall eller aluminium. Förgrädda i cirka 10 minuter tills pajskalen får lite färg. Låt svalna på galler. Lossa pajskalen försiktigt ur formarna.

3

Koka kolan genom att blanda vispgrädde, sirap, smör, glukos, socker och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka cirka 15 minuter, tills temperaturen når 122 grader. 

4

Häll upp kolan i kakbottnarna, och låt svalna något. Överflödig kolasmet kan hällas på ett bakplåtspapper och skäras till kolor när den svalnat.

 

5

Koka upp grädde till chokladganachen i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Fortsätt röra till en jämn och blank smet. Klicka chokladsmeten mitt på pajerna och låt svalna. Riv gärna lite choklad över vid servering. 

 

6

Förvara pajerna svalt och mörkt. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top