Du behöver
- 75 g smör Kylskåpskallt.
- 0,5 dl strösocker
- 1 st äggula
- 1 msk vatten Kallt.
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl sirap
- 50 g smör
- 1 msk flytande glukos
- 1,5 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 50 g mörk blockchoklad Hackad.
- 0,5 dl grädde
- mörk choklad riven till garnering
- 2 dl vetemjöl
Gör så här
Mixa mjöl, smör och socker till mördegen i en matberedare med knivarna monterade. Tillsätt äggula och vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 10–12 bitar och tryck ut i kakformar av metall eller aluminium. Förgrädda i cirka 10 minuter tills pajskalen får lite färg. Låt svalna på galler. Lossa pajskalen försiktigt ur formarna.
Koka kolan genom att blanda vispgrädde, sirap, smör, glukos, socker och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka cirka 15 minuter, tills temperaturen når 122 grader.
Häll upp kolan i kakbottnarna, och låt svalna något. Överflödig kolasmet kan hällas på ett bakplåtspapper och skäras till kolor när den svalnat.
Koka upp grädde till chokladganachen i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Fortsätt röra till en jämn och blank smet. Klicka chokladsmeten mitt på pajerna och låt svalna. Riv gärna lite choklad över vid servering.
Förvara pajerna svalt och mörkt.