Du behöver
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 msk smör
- 0,5 tsk socker
- 2 dl vitt vin
- 1 l grönsaksbuljong
- 1 tsk torkad timjan
- 1 dl basilika hackad
- 1 dl oregano fint hackad
- svartpeppar efter smak
- 4 st vitt bröd gärna surdeg
- 4 msk pesto köpt eller hemgjord
- 125 g mozzarella
- 6 st gul lök
Gör så här
Värm ugnen till 250 grader grill. Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Fräs i smöret i en gryta i cirka 10 minuter eller tills löken är mjuk och glansig. Strö över socker och blanda. Häll på vin, buljong och timjan och låt småkoka i 10 minuter. Rör ner basilika och oregano. Smaka av med svartpeppar.
Skär bröden i stora kuber medan soppan kokar. Häll peston i en bunke och blanda med brödet så att det blir helt täckt. Bred ut kuberna på bakplåtspapper på en plåt och rosta i 5 minuter i ugnen. Vänd en gång under tiden.
Häll upp soppan i skålar eller smågrytor som tål ugnsvärme. Täck med de rostade pestokrutongerna. Tärna mozzarellan smått och strö över krutongerna. Gratinera i 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
Om du steker löken längre så att den får färg får soppan en djupare, mustig-are smak. Om den steks glansig men utan färg blir smaken lite lättare.