Italiensk löksoppa med pestokrutonger

Du behöver 2 st vitlöksklyftor 3 msk smör 0,5 tsk socker 2 dl vitt vin 1 l grönsaksbuljong 1 tsk torkad timjan 1 dl basilika...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk socker
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl basilika hackad
  • 1 dl oregano fint hackad
  • svartpeppar efter smak
  • 4 st vitt bröd gärna surdeg
  • 4 msk pesto köpt eller hemgjord
  • 125 g mozzarella
  • 6 st gul lök

Gör så här

1

Värm ugnen till 250 grader grill. Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Fräs i smöret i en gryta i cirka 10 minuter eller tills löken är mjuk och glansig. Strö över socker och blanda. Häll på vin, buljong och timjan och låt småkoka i 10 minuter. Rör ner basilika och oregano. Smaka av med svartpeppar. 

 

2

Skär bröden i stora kuber medan soppan kokar. Häll peston i en bunke och blanda med brödet så att det blir helt täckt. Bred ut kuberna på bakplåtspapper på en plåt och rosta i 5 minuter i ugnen. Vänd en gång under tiden. 

3

Häll upp soppan i skålar eller smågrytor som tål ugnsvärme. Täck med de rostade pestokrutongerna. Tärna mozzarellan smått och strö över krutongerna. Gratinera i 5 minuter eller tills osten fått fin färg. 


Kommentar:
Om du steker löken längre så att den får färg får soppan en djupare, mustig-are smak. Om den steks glansig men utan färg blir smaken lite lättare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top