Gräddig älggryta med rostad pumpa

Du behöver 1 msk vetemjöl salt & peppar efter smak 1 st gul lök 2 st morot 2 st palsternacka 2 msk smör enbär 4-5...

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 msk vetemjöl
  • salt & peppar efter smak
  • 1 st gul lök
  • 2 st morot
  • 2 st palsternacka
  • 2 msk smör
  • enbär
  • 4-5 st enbär krossade
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl rött vin oekat
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk timjan finhackad
  • 2 dl grädde

Rostad pumpa

2 st butternut squashpumpa ca 500 g
2 st vitlöksklyftor
2 st timjan kvistar
3 msk olivolja
3-4 st grönkål blad svart. eller svartkål
200 g kantareller
1 msk smör

Till servering

rårörda lingon efter smak
500 g älgkött

Gör så här

1

Skär köttet i mindre bitar. Blanda med vetemjöl, krydda med  salt och peppar. Skala lök, morot och palsternacka. Finhacka löken och skär de övriga grönsakerna i mindre bitar. 

 

2

Hetta upp smöret i en gryta och bryn köttet runtom. Tillsätt grönsaker, enbär, lagerblad, vin, kalvfond, råsocker och timjan. Låt grytan få ett uppkok och sätt på locket. Sjud i cirka 45–5o minuter tills köttet känns mört. 

3

Tillsätt grädden och koka upp grytan utan lock i cirka 5 minuter. 

 

4

Sätt ugnen på 225 grader. Skala butternut squashen under tiden grytan sjuder. Dela pumpan på längden och skrapa bort fröna, dela i mindre bitar. Lägg ut bitarna på en papprad ugnsplåt och tillsätt hela vitlöksklyftor och timjankvistar. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills grönsakerna känns mjuka och fått fin färg.

 

 

 

 

5

Ta bort grova bladnerver och strimla svart- eller grönkålen fint. Dela kantarellerna i mindre bitar. Hetta upp smöret och bryn först kantarellerna och tillsätt därefter kålen. Bryn i cirka 3–5 minuter och krydda med salt och peppar. Servera grytan med grönsakerna och rårörda lingon.


Kommentar:
Uppdatera den klassiska älggrytan med nya tillbehör som ugnsrostad pumpa och kantarell- och grönkålsfräs.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top