Du behöver
- 1 msk vetemjöl
- salt & peppar efter smak
- 1 st gul lök
- 2 st morot
- 2 st palsternacka
- 2 msk smör
- enbär
- 4-5 st enbär krossade
- 1 st lagerblad
- 1 dl rött vin oekat
- 2 msk kalvfond
- 1 msk råsocker
- 1 msk timjan finhackad
- 2 dl grädde
Rostad pumpa
2 st butternut squashpumpa ca 500 g
2 st vitlöksklyftor
2 st timjan kvistar
3 msk olivolja
3-4 st grönkål blad svart. eller svartkål
200 g kantareller
1 msk smör
Till servering
rårörda lingon efter smak
500 g älgkött
Gör så här
Skär köttet i mindre bitar. Blanda med vetemjöl, krydda med salt och peppar. Skala lök, morot och palsternacka. Finhacka löken och skär de övriga grönsakerna i mindre bitar.
Hetta upp smöret i en gryta och bryn köttet runtom. Tillsätt grönsaker, enbär, lagerblad, vin, kalvfond, råsocker och timjan. Låt grytan få ett uppkok och sätt på locket. Sjud i cirka 45–5o minuter tills köttet känns mört.
Tillsätt grädden och koka upp grytan utan lock i cirka 5 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala butternut squashen under tiden grytan sjuder. Dela pumpan på längden och skrapa bort fröna, dela i mindre bitar. Lägg ut bitarna på en papprad ugnsplåt och tillsätt hela vitlöksklyftor och timjankvistar. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills grönsakerna känns mjuka och fått fin färg.
Ta bort grova bladnerver och strimla svart- eller grönkålen fint. Dela kantarellerna i mindre bitar. Hetta upp smöret och bryn först kantarellerna och tillsätt därefter kålen. Bryn i cirka 3–5 minuter och krydda med salt och peppar. Servera grytan med grönsakerna och rårörda lingon.
Uppdatera den klassiska älggrytan med nya tillbehör som ugnsrostad pumpa och kantarell- och grönkålsfräs.