Du behöver
- 2 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 0,5 g saffran 1 kuvert
- 1 tsk malen ingefära
- 1 st kanelstång
- dl salt & peppar efter smak
- 1 dl vatten
- 200 g katrinplommon urkärnade
- 1 msk citronsaft
- 2 msk flytande honung
- 500 – 800 g benfri lammbog
Gör så här
Skär köttet i mindre bitar. Skala lök och vitlök. Dela löken i två delar och skiva den tunt, finhacka vitlöken.
Lägg kött, lök och vitlök i en gryta. Krydda med saffran, ingefära, kanelstång, salt och peppar. Tillsätt vatten. Blanda.
Sätt grytan på spisen och lägg på locket. Köttet behöver inte brynas, ge grytan ett uppkok och sjud sedan på låg värme i cirka 1 1/2 timme.
Blötlägg under tiden katrinplommonen. Lägg dem i en skål och täck med vatten.
Tillsätt katrinplommon och 1 dl av blötläggningsvattnet till grytan efter 1 1/2 timme. Tillsätt citronsaft och honung. Sjud ytterligare 20–30 minuter tills köttet är riktigt mört. För mer koncentrerad smak på stekskyn, efterkoka grytan utan lock i cirka 5 minuter.
Servera med gott bröd och grönsallad.
Klassiska goda smaker från det marockanska köket med torkade katrinplommon, honung och saffran som gör grytan extra mustig i smaken.
Tips Här behöver du varken bryna köttet eller grönsakerna. Det viktiga är att köttet får puttra länge för att bli mört.