Lammtagine med katrinplommon

Du behöver 2 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 0,5 g saffran 1 kuvert 1 tsk malen ingefära 1 st kanelstång dl salt & peppar...

Tillagningstid: 120 minuter
4 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 2 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 g saffran 1 kuvert
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 st kanelstång
  • dl salt & peppar efter smak
  • 1 dl vatten
  • 200 g katrinplommon urkärnade
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk flytande honung
  • 500 – 800 g benfri lammbog

Gör så här

1

Skär köttet i mindre bitar. Skala lök och vitlök. Dela löken i två delar och skiva den tunt, finhacka vitlöken.

2

Lägg kött, lök och vitlök i en gryta. Krydda med saffran, ingefära, kanelstång, salt och peppar. Tillsätt vatten.  Blanda.

3

Sätt grytan på spisen och lägg på locket. Köttet behöver inte brynas, ge grytan ett uppkok och sjud sedan på låg värme i cirka 1 1/2 timme. 

4

Blötlägg under tiden katrinplommonen. Lägg dem i en skål och täck med vatten. 

5

Tillsätt katrinplommon och 1 dl av blötläggningsvattnet till grytan efter 1 1/2 timme. Tillsätt citronsaft och honung. Sjud ytterligare 20–30 minuter tills köttet är riktigt mört. För mer koncentrerad smak på stekskyn, efterkoka grytan utan lock i cirka 5 minuter.

6

Servera med gott bröd och grönsallad. 


Kommentar:
Klassiska goda smaker från det marockanska köket med torkade katrinplommon, honung och saffran som gör grytan extra mustig i smaken.

Tips Här behöver du varken bryna köttet eller grönsakerna. Det viktiga är att köttet får puttra länge för att bli mört.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top