Du behöver
- 4 skiva bacon
- 1-2 msk rapsolja
- 1 st gul lök stor, skalad, hackad
- 2 st vitlöksklyftor skalade, hackade
- 1 tsk spiskummin malen
- 0,5 tsk koriander malen
- 0,5 tsk anchochili malen
- 1 st hönsbuljongtärningar smulad
- 3 msk tomatpuré
- 800 g krossade tomater 2 burkar
- 800 g 2 burkar (à 400 g) stora vita bönor + spadet från 1 burk två burkar, använd spadet från 1 burk
- 0,25 – 1 krm hotsauce på flaska
Avokadosalsa
1 st gurka
1 st avokado
1 st röd chili finskivad urkärnad
1 st lime saften
0,5 st kruka koriander hackad
1 st röd paprika en stor, eller två små
Gör så här
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek baconet knaprigt i en gryta. Låt rinna av på hushållspapper. Diska inte grytan.
Häll oljan i grytan. Fräs lök, vitlök och paprika i fettet, cirka 3 minuter. Blanda i kryddor, buljongtärning, tomatpuré, 2 dl vatten, spadet från en av bönburkarna och krossad tomat. Koka upp under omrörning.
Sjud cirka 10 minuter. Tillsätt bönorna, rör om och sjud 5–8 minuter. Smaka av med 1–2 droppar hotsauce. Vänd i baconet delat i mindre bitar
Skala och tärna gurkan. Dela och kärna ur avokadon, gröp ur köttet och tärna det. Blanda gurka, avokado, chili, limesaft och koriander.
chips och limeklyftor.
Servera bönchilin med salsa, chips och limeklyftor.
Den här goda chilin lagar du enkelt med hjälp av både tomater och bönor från burk. Den som vill kan byta ut de malda kryddorna mot cirka 1/2 påse taco- eller fajitaskrydda från texmexhyllan.