Du behöver
- 5 dl kallt vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 100 g valnötter
- 200 g färska rödbetor skalade och grovrivna
- 12-14 dl vetemjöl
- 1 st ägg till pensling
- 0,5 dl pumpa- och solrosfrö blandade frön till topping
- 25 g jäst
Gör så här
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja, salt, sirap och valnötterna brutna i bitar.
Rör ner rödbetorna och nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen. Arbeta minst 3 minuter i hushållsassistent till en lös deg. Strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 15 bitar som rullas till frallor och läggs på papprad plåt. Jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Pensla frallorna med ägg och strö på solros- och pumpafrö.
Grädda frallorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna under bakduk. Frallorna går bra att frysa.
Rödbetorna ger både färg och smak till de nötiga frallorna.