Du behöver
- 4 dl hirsgryn
- 4 l vatten kokande
- 1 tsk havssalt
- 1 dl svart quinoa
- 100 g blomkål
- 100 g 100 g broccoli
- 100 g gröna bönor
- 2 st tomat
- 0,5 st fänkål 1/2 fänkål
- 2 st salladslök
- 50 g bladpersilja Ett knippe
- 4 msk olivolja
- 1 st citron saften
- 1 tsk havssalt
Mandel- och tomatröra
1 dl sötmandel
20 g persilja halvt knippe
3 st tomat
0,5 tsk havssalt
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
Vegetarisk version
100 g Parmesan ersätter quinoan
Köttversion
200 g innanlår av nöt eller vilt ersätter quinoan
1 msk olivolja
1 nypa havssalt
1 krm spiskummin malen
Vegan version
Gör så här
Rosta hirsgrynen gyllengula i en torr varm kastrull. Slå på det kokande vattnet och koka på hög värme i exakt 9 minuter under lock. Ta kastrullen från värmen, häll av vattnet och låt stå och svälla i 5 minuter under lock.
Koka quinoan i rikligt med lättsaltat vatten i cirka 25 minuter. Det ska synas en liten svans på varje gryn och de ska ha lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och låt quinoan ånga av i kastrullen i några minuter.
Riv blomkålen på rivjärnets grova sida. Skär broccolin i små bitar. Hacka de gröna bönorna. Skär tomaterna i små tärningar. Strimla fänkålen och salladslöken (lägg salladslöken åt sidan). Hacka persiljan.
Blanda hirs, quinoa, blomkål, broccoli, bönor, tomater, fänkål, persilja och olja i en stor skål. Smaksätt tabboulehn med citronsaft och salt så att den blir skarp i smaken.
Gör mandel- och tomatröran. Värm ugnen till 180 grader. Rosta mandeln på en plåt i 10 minuter. Mixa den med resten av ingredienserna på högsta hastighet i matberedare tills det blir en helt slät dressing.
Strö salladslöken över tabboulehn och servera dressingen i en skål vid sidan om.
Vegetarisk version Riv parmesanosten och tillsätt den när tabboulehn blandas ihop i skålen. Smaka av med citronsaft och salt.
Köttversionen Skär köttet i små tärningar och stek dem på hög värme i olja. Rör om lite då och då så att det blir brynt runt om.
Efter 2 minuter, tillsätt salt och spiskummin. Rör om och räkna till tio. Lägg köttet på en bit papper för att rinna av.
Blanda köttet med resten av ingredienserna till tabboulehn och smaka av med citronsaft och havssalt.
Detta är medförfattaren Daniel Öhmans favoriträtt, inte minst för den goda dressingens skull.