Chokladtryffelpaj med hasselnötter

Du behöver 150 g smör kylskåpskallt, normalsaltat 1 msk strösocker 1 st ägg kylskåpskallt Fyllning 400 g mörk choklad (50–70 %), hackad 3 dl crème...

Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 150 g smör kylskåpskallt, normalsaltat
  • 1 msk strösocker
  • 1 st ägg kylskåpskallt

Fyllning

400 g mörk choklad (50–70 %), hackad
3 dl crème fraîche
1 msk smör
3 dl hasselnötskärnor rostade
3 dl vetemjöl

Gör så här

1

Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt sockret och ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga botten med en gaffel och låt pajen vila i kylskåp cirka 30 minuter. 

3

Värm ugnen till 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt kallna.

4

Fyllning Hacka chokladen. Sjud upp crème fraîche och smör i en liten släpplättstekpanna under omrörning. Ta pannan från värmen och rör ner chokladen och rör om tills den smälter. Hacka nötterna grovt och blanda i 2/3 av dem i chokladkrämen. Låt svalna cirka 15 minuter och häll fyllningen i pajskalet. Garnera pajen med resten av nötterna.

5

Täck med plastfilm och ställ kallt att stelna över natten. 

6

Tips  Färdigrostade hasselnöts-kärnor finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.


Kommentar:
Silkeslen chokladtryffel och rostade nötter gör det här till en riktig lyxpaj.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top