Du behöver
- 150 g smör kylskåpskallt, normalsaltat
- 1 msk strösocker
- 1 st ägg kylskåpskallt
Fyllning
400 g mörk choklad (50–70 %), hackad
3 dl crème fraîche
1 msk smör
3 dl hasselnötskärnor rostade
3 dl vetemjöl
Gör så här
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt sockret och ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga botten med en gaffel och låt pajen vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt kallna.
Fyllning Hacka chokladen. Sjud upp crème fraîche och smör i en liten släpplättstekpanna under omrörning. Ta pannan från värmen och rör ner chokladen och rör om tills den smälter. Hacka nötterna grovt och blanda i 2/3 av dem i chokladkrämen. Låt svalna cirka 15 minuter och häll fyllningen i pajskalet. Garnera pajen med resten av nötterna.
Täck med plastfilm och ställ kallt att stelna över natten.
Tips Färdigrostade hasselnöts-kärnor finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.
Silkeslen chokladtryffel och rostade nötter gör det här till en riktig lyxpaj.