Du behöver
- 1 kg mospotatis
- 600 g fläskkotletter 6 tunnskivade benfria
- 4-6 skiva smakrik ost
- 1 dl vetemjöl
- 2 st ägg uppvispade
- 3 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd
- 1 tsk salt
- dl olja att steka i
- mjölk varm
- smör 1 klick
Till servering
citron klyftor
kapris
Gör så här
Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Slå av potatisen, men spara spadet.
Torka av köttet med hushållspapper. Banka ut köttet lätt med knuten hand och lägg en ostskiva på varje köttbit.
Ta fram tre djupa tallrikar och häll upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i de olika skålarna. Rör ned salt i vetemjölet.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Ta tag i köttet och osten med båda händerna i pincettgrepp så att osten inte faller av. Vänd köttet i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Stek kotletterna i medelvarm panna i olja, i omgångar, några minuter på varje sida tills köttet är genomstekt och paneringen fått fin färg. Lägg försiktigt över i en ugnsform och håll varmt i 100 graders ugn.
Mosa potatisen med stöt eller elvisp. Rör i mjölken och en smörklick, späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt. Servera kotletterna med potatismos, kapris och citronklyftor.
Innanför paneringen gömmer sig en ostskiva som ger smak och krämighet. Välj en smakrik ost med fasta fina skivor.