Salviakyckling med rökt fläsk

Du behöver 75 g smör rumstempererat 150 g rökt sidfläsk i tärningar salvia en kruka 0,5 tsk salt 1,5 kg kyckling olja till pensling och...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 75 g smör rumstempererat
  • 150 g rökt sidfläsk i tärningar
  • salvia en kruka
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 kg kyckling
  • olja till pensling och till potatis
  • 1 kg fast potatis
  • salt & peppar

Ugnstomater

15 st körsbärstomater gärna på kvist
6 st tomat röda och gula
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja

Tillbehör

grönsallad och dressing

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smöret med hälften av fläsktärningarna, finhackad salvia och salt.

2

Skölj kycklingen i kallt vatten och torka av den med hushållspapper. Lossa försiktigt på skinnet utmed bröstfiléerna med fingrarna, så att det bildas två ”fickor” under skinnet. Skär ett litet snitt i änden av varje lår och lossa fickor även där. 

3

Fördela kryddsmöret i fickorna och inuti kycklingen. Bind upp benen på kycklingen och knyt ett snöre runt fågeln som håller vingarna intill kroppen.

4

Lägg kycklingen i en ugnsform. Pensla med olja och salta lätt. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen i 1–1 1/2 timme (beroende på fågelns storlek) tills kycklingen är genomstekt. Ös kycklingen efter halva tiden och strö över resten av fläsktärningarna.

5

Tvätta och klyfta potatisarna. Blanda med 1 msk olja, salt och peppar och stek i en långpanna under kycklingen i cirka 40 minuter eller tills de är mjuka och fått fin färg. 

6

 Snitta körsbärstomaterna eller halvera dem. Låt gärna körsbärstomater på kvist sitta kvar på kvisten. Skär de stora tomaterna i 8 bitar, lägg dem i ett durkslag, låt rinna av lite. 

7

Lägg tomaterna i en liten ugnsform och strö över salt och socker, balsamvinäger och olja. Låt steka i ugnen bredvid kycklingen i 30 minuter.

8

Låt kycklingen vila i några minuter innan den skärs upp. Servera med tomater, klyft-potatis och en sallad.  


Kommentar:
Smakrika saftiga tomater och skyn från kycklingen gör att det inte behövs någon extra sås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top