Du behöver
- 75 g smör rumstempererat
- 150 g rökt sidfläsk i tärningar
- salvia en kruka
- 0,5 tsk salt
- 1,5 kg kyckling
- olja till pensling och till potatis
- 1 kg fast potatis
- salt & peppar
Ugnstomater
15 st körsbärstomater gärna på kvist
6 st tomat röda och gula
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja
Tillbehör
grönsallad och dressing
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smöret med hälften av fläsktärningarna, finhackad salvia och salt.
Skölj kycklingen i kallt vatten och torka av den med hushållspapper. Lossa försiktigt på skinnet utmed bröstfiléerna med fingrarna, så att det bildas två ”fickor” under skinnet. Skär ett litet snitt i änden av varje lår och lossa fickor även där.
Fördela kryddsmöret i fickorna och inuti kycklingen. Bind upp benen på kycklingen och knyt ett snöre runt fågeln som håller vingarna intill kroppen.
Lägg kycklingen i en ugnsform. Pensla med olja och salta lätt. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen i 1–1 1/2 timme (beroende på fågelns storlek) tills kycklingen är genomstekt. Ös kycklingen efter halva tiden och strö över resten av fläsktärningarna.
Tvätta och klyfta potatisarna. Blanda med 1 msk olja, salt och peppar och stek i en långpanna under kycklingen i cirka 40 minuter eller tills de är mjuka och fått fin färg.
Snitta körsbärstomaterna eller halvera dem. Låt gärna körsbärstomater på kvist sitta kvar på kvisten. Skär de stora tomaterna i 8 bitar, lägg dem i ett durkslag, låt rinna av lite.
Lägg tomaterna i en liten ugnsform och strö över salt och socker, balsamvinäger och olja. Låt steka i ugnen bredvid kycklingen i 30 minuter.
Låt kycklingen vila i några minuter innan den skärs upp. Servera med tomater, klyft-potatis och en sallad.
Smakrika saftiga tomater och skyn från kycklingen gör att det inte behövs någon extra sås.