Du behöver
- 25 g pinjenötter
- 300 g frysta gröna ärtor tinade
- 1 dl olivolja
- 1 dl västerbottensost fint riven
- 1 krm svartpeppar
Gremolatasmulor
1 skiva ljust bröd dagsgammalt
1 st citron fint rivet skal
1 st vitlöksklyftor skalad
1 dl persilja
2 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
4 prt pasta
Gör så här
Rosta pinjenötterna gyllene i torr panna och mixa dem med ärtorna. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Vänd ner osten och smaka av med svartpeppar.
Kör brödet till grova smulor i en matberedare tillsammans med vitlöken, citronskalet och persiljan. Stek blandningen på medelvärme i olivoljan tills brödet är gyllene och frasigt. Strö över flingsalt.
Koka pasta enligt anvisning på förpackningen och lägg upp med peston. Toppa med gremolatasmulorna.
Ärtpeston får smak av västerbottenost. Det är också jättegott att servera pastan med räkor eller en bit stekt lax.