Du behöver
- 4 st kronärtskocka
- 1 tsk salt
- 1 msk citronsaft
- 2 dl gräddfil
- 125 g löjrom
- dillkvistar
- 4 st citronklyftor
Gör så här
Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med, jämna till bottnarna med en vass kniv.
Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt saltet och citronsaft. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, cirka 40–50 minuter. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnedvända i ett durkslag och låt rinna av väl.
Dra loss och kasta de tunna bladen i mitten, plocka av bladen runtom men spar 5–6 rader av de yttersta bladen. Ta försiktigt bort ”skägget” från skockabottnarna med till exempel en tesked.
Lägg skockorna på tallrikar. Fördela gräddfilen i mitten. Toppa med löjrom och dill. Servera med citronklyftor.
Det går bra att koka skockorna en dag i förväg och fylla dem precis inför serveringen.