Du behöver
Maränger
2 st stora ägg
1.75 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
0,5 tsk röd karamellfärg
Hallon i sirap
250 g frysta hallon
1 dl strösocker
Till servering
0.5 l vaniljglass
2 dl mascarpone
250 g färska hallon
färska myntablad
florsocker
Gör så här
Maränger Sätt ugnen på 100 grader. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa cirka 1 minut. Tillsätt resten av sockret, cirka 1/2 dl åt gången, vispa 1/2 minut mellan varje omgång. Strö över majsstärkelse och vispa ihop. Tillsätt karamellfärg och vispa tills färgen är jämnt fördelad.
Klicka ut smeten till maränger på en papprad plåt. Ta en rågad tesked smet till varje maräng. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Låt marängerna kallna.
Hallon i sirap Blanda hallon och socker i en liten kastrull eller värmetålig skål. Täck med plastfolie. Ställ kastrullen eller skålen i en större kastrull med hett vatten. Låt stå på svag värme cirka 30 minuter. (Fyll på mer vatten efter halva tiden om det behövs). Den som vill kan sila bort hallonen och använda endast sirapen.
Arrangera maränger och glass i kulor på ett djup fat. Toppa med klickar av mascarpone. Ringla över hallonen i sirap. Garnera med färska hallon och myntablad. Sikta över lite florsocker.
Bjud på läckert skära hemgjorda maränger som matchas av hallonsirap och färska hallon.