Du behöver
- 330 g rabarber (fryst går bra)
- 1 msk syltad ingefära hackad
- 1 dl strösocker + 3/4 dl
- 1 dl vatten
- 0.5 dl citronsaft
- 1 st äggvita
- 1 dl vispgrädde
- 2 st äggulor
- 250 g mascarponeost
- 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
- savoiardikex
- rivet citronskal
Gör så här
Tvätta och ansa rabarbern. Skala helst inte eftersom den röda färgen sitter i det yttersta skalet. Skiva med vass kniv. Finhacka ingefäran.
Lägg rabarber och ingefära i en kastrull tillsammans med 1 dl socker, vatten och citronsaft. Koka upp och låt puttra på svag värme cirka 10 minuter, tills rabarbern är mjuk och börjar lösa upp sig. Låt kallna.
Ta fram tre vispskålar och börja med att vispa äggvitan till ett fast skum.
Vispa sedan grädden i en annan skål och vispa äggula och 3/4 dl strösocker i den tredje.
Rör ner mascarponeosten och citronskalet i äggulevispet. Rör till en jämn kräm. Vänd sedan försiktigt ner grädden och sist äggvitan.
Häll 2 msk rabarberkompott i botten av 4 portionsskålar. Bryt savoiardikex i bitar och lägg i ett lager på kompotten. Häll på ytterligare 2 msk kompott på kexen.
Smeta på ett lager mascarponekräm och lägg sedan på ytterligare ett lager rabarberkompott, kex och kompott igen. Avsluta med ett lager mascarponekräm.
Låt vila övertäckt i kylen i minst 1 timme, gärna över natten. Garnera med lite rivet citronskal vid servering.
Hemligheten ligger i lagren. Gräv med skeden genom alla lager, då smakar tiramisun allra bäst.