Du behöver
- 300 g kavring
- 75 g smör smält
- 4 st gelatinblad
- 250 g räkor avrunnen vikt, skalade i spad
- 3 dl gräddfil
- 250 g crème fraîche lätt
- 3 msk majonnäs
- 1 dl gräslök
- 0.5 dl dill fint skuren
- 1 msk räkspad
Gör så här
Finhacka brödet eller mixa till smul i en matberedare. Blanda smulorna med smöret och tryck ut i en form med löstagbar kant.
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
Finhacka räkorna, spara lite av spadet. Rör ihop gräddfil, crème fraîche och majonnäs med gräslök och dill. Tillsätt räkor och 1 msk räkspad. Smält gelatinbladen med 1 msk vatten i en kastrull på svag värme. Rör ned det smälta gelatinet i smeten och rör noga så gelatinet fördelas. Häll smeten i formen.
Låt stelna i kylen i 2–3 timmar eller över natten. Lossa försiktigt kanterna från formen med en kniv. Flytta över räktårtan till ett fat och garnera med räkor, dillkvistar och rivet citronskal.
En lyxig tårta med räkor är ett gott alternativ för den som inte gillar sill. Blommorna är bara dekoration och ska inte ätas.