Du behöver
- 150 g smör
- 2 dl socker 180 g
- 2 st ägg
- 4 msk vatten
- 3 dl vetemjöl 180 g
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
Färskostkräm
200 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker 60 g
1.5 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg smör och socker i matberedare monterad med en kniv. Kör ihop vitt och poröst. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt vattnet och rör ihop. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll över i matberedaren och kör till en slät smet.
Klä botten och kanter på en sockerkaksform med löstagbar kant (22 centimeter i diameter) med bakplåtspapper. Häll i smeten, grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, eller tills sockerkakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt vila 10 minuter. Ta kakan ur formen och låt kallna.
Vispa samman färskost och florsocker i en bunke. Rör i grädden i 2–3 omgångar och vispa ihop till en kräm.
Toppa kakan med kräm och jordgubbar. Sikta över florsocker. Garnera med mynta.
Färskostkräm och jordgubbar förvandlar raskt sockerkakan till en finfin tårta.