Hasselnötsparfait med nutella

Du behöver 1 dl hasselnötter (ca 60 g) 5 dl vispgrädde 5 st äggulor 1 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 4 msk hasselnötskräm + 4...

Tillagningstid: 40 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 1 dl hasselnötter (ca 60 g)
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 st äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk hasselnötskräm + 4 msk hasselnötskräm, t ex Nutella

Gör så här

1

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills det tunna skalet börjar spricka. Lägg nötterna i en ren kökshandduk eller i en bit hushållspapper och gnugga av skalet. Hacka hälften av nötterna grovt.

2

Vispa upp grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt 4 msk hasselnötskräm och vispa till en jämn smet. Vänd ner grädden. Fodra en 2-liters avlång terrin- eller sockerkaksform med plastfolie. Häll i hälften av smeten. Värm resten av hasselnötskrämen i mikron tills den är ljummen och lite mindre trögflytande. Rippla i hälften av hasselnötskrämen och strö över de hackade nötterna. Häll i resten av parfaitmassan, rippla över den sista hasselnötskrämen och strö över hela hasselnötter. Ställ in formen i frysen minst 5–6 timmar.

3

Skär upp i skivor eller bitar och servera gärna färska persikor och hallon till. Eller ett litet glas dessertvin.


Kommentar:
Konditor Elisabeth Johansson delar med sig av sina läckra glass­recept. Parfait passar bra för den som inte har någon glassmaskin. Rostade hasselnötter och nutella ger maximal nötsmak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top