Du behöver
- 1 dl hasselnötter (ca 60 g)
- 5 dl vispgrädde
- 5 st äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 msk hasselnötskräm + 4 msk hasselnötskräm, t ex Nutella
Gör så här
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills det tunna skalet börjar spricka. Lägg nötterna i en ren kökshandduk eller i en bit hushållspapper och gnugga av skalet. Hacka hälften av nötterna grovt.
Vispa upp grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt 4 msk hasselnötskräm och vispa till en jämn smet. Vänd ner grädden. Fodra en 2-liters avlång terrin- eller sockerkaksform med plastfolie. Häll i hälften av smeten. Värm resten av hasselnötskrämen i mikron tills den är ljummen och lite mindre trögflytande. Rippla i hälften av hasselnötskrämen och strö över de hackade nötterna. Häll i resten av parfaitmassan, rippla över den sista hasselnötskrämen och strö över hela hasselnötter. Ställ in formen i frysen minst 5–6 timmar.
Skär upp i skivor eller bitar och servera gärna färska persikor och hallon till. Eller ett litet glas dessertvin.
Konditor Elisabeth Johansson delar med sig av sina läckra glassrecept. Parfait passar bra för den som inte har någon glassmaskin. Rostade hasselnötter och nutella ger maximal nötsmak.