Du behöver
- 1 kg blåmusslor med skal
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- olivolja att steka i
- 1.5 dl vitt vin
- 0.5 dl vatten
Paellaris
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
olivolja att steka i
1 pkt saffran 1/2 g
0.5 tsk paprikapulver rökt
0.5 tsk chiliflakes
4 dl avorioris
2 dl vitt vin
1 st hönsbuljongtärning
6 dl vatten
1 msk pressad citron
salt
2 st paprika en röd och en gul
1 dl gröna ärtor
300 g laxfilé
500 g räkor med skal
Garnering
st citron i klyftor
Gör så här
Släng musslor med trasigt skal. Tvätta musslorna under rinnande kallt vatten, och kontrollera att de sluter sig när man knackar på dem.
Hacka den gula löken och pressa vitlöken. Fräs all lök i olivolja i en stor gryta, löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Tillsätt vitt vin, vatten och musslor.
Låt musslorna koka under lock i 5–10 minuter, tills de öppnar sig. Skaka grytan efter halva tiden. Dra grytan åt sidan men låt locket ligga på.
Skala och hacka löken och pressa vitlöken till riset. Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg.
Rör ner saffran, paprikapulver, chiliflakes och avorioris. Låt alltsammans fräsa någon minut. Tillsätt vin, buljongtärning och vatten. Låt riset koka under lock i cirka 20 minuter. Smaka av med citronsaft och salt.
Dela paprikorna i bitar. Rör ner paprika och ärtor i riset. Skär laxen i stora tärningar och stek den i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra. Skala räkorna. Låt några räkor behålla skalet.
Bred ut riset på ett uppläggningsfat. Fördela lax, räkor och musslorna i sitt skal ovanpå. Garnera med citronklyftor.
Tips Rökt paprikapulver finns till exempel hos Santa Maria.
Förutom den klassiska saffranen tillsätts också rökt paprikapulver och chiliflakes i paellan, för extra mycket smak.