Du behöver
- 500 g räkor med skal (eller 200 g skalade av god kvalitet)
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st röd chilifrukt
- 2 st citrongräs
- olja att steka i
- 2 msk grön currypasta
- 0.5 st lime saften
- 3 msk asiatisk fisksås
- 1 st fiskbuljongtärning
- 1 l vatten
- 400 ml kokosmjölk inte light
- 300 g champinjoner skivade
- 2 st salladslökar tunt skivad
Gör så här
Skala räkorna.
Hacka lök, vitlök och chili.
Banka på den nedersta ”köttigaste” delen av citrongräset med handtaget på en kniv och finhacka det krossade. Släng de torra stråna.
Fräs lök, vitlök, chili och citrongräs i olja i en gryta tills löken mjuknar. Låt den gröna currypastan fräsa med mot slutet.
Tillsätt limesaft, fisksås, fisk-buljong och vatten. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter utan lock.
Sila bort grönsakerna och tillsätt kokosmjölk i buljongen. Låt koka upp igen och puttra i några minuter.
Fördela räkor, skivade champinjoner och tunnskivad salladslök i fyra sopptallrikar eller skålar. Slå soppan över och servera genast.
Räkor och champinjoner ska inte koka med i soppan utan värms bara lätt när den heta soppan slås över vid servering.