Du behöver
- 3 st päron (cirka 450 g)
- 15 g färsk ingefära
- 2 msk strösocker
- 2 msk muscovadosocker
- 1 msk citronsaft
- 1 dl vatten
- 12 st savoiardikex
- 200 g mjölkchoklad
- 2 st ägg
- 1 nypa salt
- 250 g mascarponeost
Garnering
kakao
Gör så här
Skala och kärna ur päronen och skär dem i bitar. Blanda med skalad, riven ingefära, strö-socker, muscovadosocker, citronsaft och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt puttra cirka 15 minuter tills päronbitarna blivit mjuka men inte helt mosiga. Låt kompotten svalna.
Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Låt svalna något.
Dela äggen försiktigt och vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med en nypa salt.
Vispa ihop gulorna med mascarpone och rör i mjölkchokladen. Vispa till en jämn smet.
Vänd ner hälften av äggviteskummet i chokladröran och rör jämnt. Vänd sedan ned resten av vitan och rör försiktigt så att luftigheten finns kvar.
Krossa ett savoiardikex i botten av varje portionsglas. Häll på några skedar päronkompott, sedan ett lager mjölkchokladmousse. Krossa ett kex till ovanpå, skeda över mer päronkompott och toppa med chokladmousse. Låt stå svalt till servering. Pudra eventuellt lite kakao på toppen.
Tips Överbliven chokladmousse kan förvaras i portionsskålar i kylen till nästa dag, men täck gärna med plast, så att moussen inte tar smak av annat i kylskåpet.
Päronkompott med ingefära varvas med krossade kex och len chokladmousse.