Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st morot medelstor
- 300 g rotselleri
- 1 st palsternacka
- 4 st rödbetor
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 1 l grönsaksbuljong
- 2 msk rödvinsvinäger
- salt
- svarpeppar
- 1 dl crème fraîche
- 2 msk persilja finhackad
- 1 dl mandelspån rostade
Till servering
surdegsbröd
Gör så här
Skala och finhacka löken. Skala och grovriv morot, rotselleri, palsternacka och rödbetor. Hetta upp olja och smör i en rejäl kastrull. Tillsätt löken och låt den brynas i några minuter utan att få färg.
Häll i de rivna grönsakerna och låt dem svettas några minuter under omrörning. Tillsätt buljongen, koka upp och låt soppan koka i cirka 20 minuter under lock. Rotsakerna ska vara mjuka men inte
sönderkokta.
Smaksätt med vinäger och smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i portionsskålar och garnera med en klick crème fraîche i varje tallrik. Toppa med finhackad persilja och rostad mandel. Servera med ett gott bröd.
För lite extra sting blanda ner finriven pepparrot i crème fraîchen som toppar soppan.