Du behöver
- 25 g jäst
- 6 dl Ljummet vatten
- 0.5 dl rapsolja
- 3 dl grahamsmjöl
- 0.5 dl vetekli (17,5 g)
- 100 g hasselnötter grovt hackade
- 2 tsk salt
- 9.5 dl vetemjöl (570 g)
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, rapsolja, grahamsmjöl, vetekli, hasselnötter, salt och allt vetemjöl.
Arbeta ihop till en lös deg i maskin eller för hand. Lägg plastfilm över degen och ställ den kallt. Låt degen jäsa över natten.
Sätt ugnen på 250 grader. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Strö lite mjöl ovanpå degen. Dela degen i 16 bitar med hjälp av två degskrapor eller två matknivar (det är enklast med degskrapor).
Fös försiktigt över degen med degskraporna till bakpappersklädda plåtar (använd inte händerna). Låt jäsa under bakduk ovanpå spisen under tiden som ugnen värms upp, i cirka 20 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Bröden ska få fin färg. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk.
Finns det något mysigare än nybakt bröd till frukost! Med en deg som jäser över natten är det hur smidigt som helst.