Kuvertbröd med valnötter

Du behöver 25 g jäst 50 g smör 5 dl vatten 1.5 tsk salt 770 g siktat dinkelmjöl Fyllning 100 g smör rumstempererat 100 g...

Tillagningstid: 45 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 770 g siktat dinkelmjöl

Fyllning

100 g smör rumstempererat
100 g valnötter
2 dl torkade tranbär

Garnering

flingsalt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt det bli 37 grader.

2

Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och det mesta av det siktade dinkelmjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg i maskin eller för hand.

3

Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

4

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i två delar och kavla ut varje till en kaka som mäter 25 x 50 cm. 

5

Bred på hälften av smöret. Krossa valnötterna något i handen och strö hälften av dem tillsammans med hälften av tranbären över varje kaka.

6

Rulla ihop till en ganska hård rulle. Skär i 12 jämnstora bitar.

7

Ställ bullarna med den skurna sidan åt sidan på papprade plåtar. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

8

Pensla bullarna med vatten och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

9

Tips Om du inte hittar siktat dinkelmjöl i din butik, använd vetemjöl. Kanske får du justera mjölmängden något.


Kommentar:
De här bröden innehåller en mindre jästmängd, och ska jäsa längre, det ger smaken tid att utvecklas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top