Du behöver
- 1 dl vetekross (70 g)
- 1.5 dl vatten
- 25 g jäst
- 2 dl Ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 7 dl vetemjöl (420 g)
Garnering
st ägg uppvispat till pensling
sesamfrön
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vetekross och vatten och låt det svalna. Det tar 30 minuter om du rör då och då.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör ner salt, rapsolja och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg i maskin eller för hand.
Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
Dela degen i 12 jämnstora bitar och forma dem till cirka 10 centimeters längder. Gör en knut av varje.
Lägg knutarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt knutarna svalna på galler under bakduk.
Vetekross i degen ger ett trevligt tuggmotstånd och dessutom ett tillskott av fibrer.