Ljusa knutar med vetekross

Du behöver 1 dl vetekross (70 g) 1.5 dl vatten 25 g jäst 2 dl Ljummet vatten 1 tsk salt 2 msk rapsolja 7 dl...

Tillagningstid: 60 minuter
12 stycken

Du behöver

  • 1 dl vetekross (70 g)
  • 1.5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 dl Ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 7 dl vetemjöl (420 g)

Garnering

st ägg uppvispat till pensling
sesamfrön

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Koka upp vetekross och vatten och låt det svalna. Det tar 30 minuter om du rör då och då.

3

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör ner salt, rapsolja och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg i maskin eller för hand.

4

Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. 

5

Dela degen i 12 jämnstora bitar och forma dem till cirka 10 centimeters längder. Gör en knut av varje.

6

Lägg knutarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

7

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt knutarna svalna på galler under bakduk.


Kommentar:
Vetekross i degen ger ett trevligt tuggmotstånd och dessutom ett tillskott av fibrer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top