Du behöver
- 800 g högrev av nöt
- 3 msk majsolja eller rapsolja
- 4 msk röd currypasta från burk
- 1 l kokande vatten
- 2 st hönsbuljongtärningar
Grönsaker
500 g schalottenlök
4 st morötter
1 st palsternacka
3 msk majsolja eller rapsolja
Till garnering och servering
2 st röda chilifrukter milda
0.5 kruka koriander
limeklyftor
kokt ris eller nudlar
Gör så här
Skär köttet i grytbitar och bryn dem i 2–3 omgångar i oljan i en stekpanna. Blanda allt kött i pannan med curry-pastan och fräs under omrörning cirka 1 minut. Häll på 2–3 dl kokande vatten och koka upp under omrörning. Häll över köttet och spadet i en gryta. Smula ner buljongtärningarna. Häll på resten av vattnet, så mycket att det precis täcker köttet. Koka upp och sjud grytan under lock cirka
1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Smaka av med mera currypasta om det behövs.
Förbered grönsakerna under tiden. Skala och dela löken. Skala, dela och skiva morötterna och palsternackan. Bryn löken i oljan cirka 5 minuter. Tillsätt morötterna och pals-ternackan och bryn cirka 3 minuter. Blanda grönsakerna med det kokta köttet i grytan och koka cirka 20 minuter. Smaka av grytan med salt.
Toppa grytan med skivade chilifrukter och hackad koriander. Servera med limeklyftor. Kokt ris eller nudlar är gott att servera till.
Tips Röd currypasta finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Den som vill ha starkare smak, kan öka på mängden pasta i receptet.
Varför inte sätta en thailändsk prägel på köttgrytan? Det är lätt gjort med hjälp av röd currypasta på burk.