Pastel de nata

Du behöver 0.5 st vaniljstång 6 dl mjölk (3%) 1 dl strösocker kanelstång 1 dl majsenaredning (60 g) 250 g smördeg kyld, på rulle eller...

Tillagningstid: 45 minuter
12 stycken

Du behöver

  • 0.5 st vaniljstång
  • 6 dl mjölk (3%)
  • 1 dl strösocker
  • kanelstång
  • 1 dl majsenaredning (60 g)
  • 250 g smördeg kyld, på rulle eller fryst, tinad
  • 6 st äggulor

Garnering

florsocker
kanel

Gör så här

1

Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg både frön och vaniljstång tillsammans med mjölk, socker och kanelstång i en kastrull.

 

2

Koka upp och rör sedan ned redning. Låt puttra till en tjock, trögflytande vaniljsås. 

3

Sila bort kryddor och eventuella klumpar och häll upp såsen i en bunke. Ställ i kallt vattenbad för att svalna.

4

Sätt ugnen på 225 grader.

5

Rulla eller kavla ut smör-degen till cirka 3 millimeters tjocklek. Ta ut rundlar med en kopp eller ett glas (8–9 centimeter i diameter). Tryck ner rundlarna i en smord muffinsplåt och picka dem med gaffel.

6

Vispa ned gulorna i vaniljsåsen och fördela såsen i smördegsformarna.

7

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills kakorna fått färg och vaniljsåsen stelnat på ytan. Låt kakorna svalna och pudra gärna över lite florsocker och kanel vid servering.

8

Tips Pastel de nata är godast nygräddade medan smördegen fortfarande är frasig.


Kommentar:
Det portugisiska bakverket kan beskrivas som vaniljkräm i smördegsskal. De ser inte mycket ut för världen men den lena smaken är svår att motstå.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top