Du behöver
- 0.5 st vaniljstång
- 6 dl mjölk (3%)
- 1 dl strösocker
- kanelstång
- 1 dl majsenaredning (60 g)
- 250 g smördeg kyld, på rulle eller fryst, tinad
- 6 st äggulor
Garnering
florsocker
kanel
Gör så här
Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg både frön och vaniljstång tillsammans med mjölk, socker och kanelstång i en kastrull.
Koka upp och rör sedan ned redning. Låt puttra till en tjock, trögflytande vaniljsås.
Sila bort kryddor och eventuella klumpar och häll upp såsen i en bunke. Ställ i kallt vattenbad för att svalna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla eller kavla ut smör-degen till cirka 3 millimeters tjocklek. Ta ut rundlar med en kopp eller ett glas (8–9 centimeter i diameter). Tryck ner rundlarna i en smord muffinsplåt och picka dem med gaffel.
Vispa ned gulorna i vaniljsåsen och fördela såsen i smördegsformarna.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills kakorna fått färg och vaniljsåsen stelnat på ytan. Låt kakorna svalna och pudra gärna över lite florsocker och kanel vid servering.
Tips Pastel de nata är godast nygräddade medan smördegen fortfarande är frasig.
Det portugisiska bakverket kan beskrivas som vaniljkräm i smördegsskal. De ser inte mycket ut för världen men den lena smaken är svår att motstå.