Du behöver
Pajdeg
4.5 dl vetemjöl
225 g smör kylskåpskallt
1 st ägg stort, kylskåpskallt
3 msk vatten iskallt
Fyllning
2 st gula lökar
10 st potatisar stora
2 msk smör
2 msk rapsolja
4 dl vispgrädde
1 msk ansjovisspad
peppar nymald, vit eller svart
1 burk ansjovisfiléer ca 80 g avrunnen vikt
dillvippor till garnering
Gör så här
Pajdeg Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och kör till en smidig deg.
Tryck ut degen i 6 portionsstora pajformar så att den täcker bottnarna och kommer upp lite över kanterna. Nagga pajerna med en gaffel. Ställ kallt att vila cirka 20 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajerna cirka 15 minuter. Ta ut.
Fyllning Skala och skiva löken. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Fräs löken mjuk i smör och olja i en panna, cirka 3 minuter. Blanda i potatisen och fräs cirka 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt grädden och sjud upp under omrörning. Sjud sedan tills frestelsen får en krämig konsistens, cirka 3 minuter. Smaka av med ansjovisspad och peppar.
Varva potatisen och ansjovis i pajerna. Toppa med ströbröd.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajerna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade, cirka 15 minuter. Garnera med dillvippor.
Tips Pajerna går bra att frysa.