Janssons frestelse – i frasiga pajskal

Janssons frestelse kan varieras på olika sätt. Här är en ny variant ? serverat i frasiga pajskal.

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

Pajdeg

4.5 dl vetemjöl
225 g smör kylskåpskallt
1 st ägg stort, kylskåpskallt
3 msk vatten iskallt

Fyllning

2 st gula lökar
10 st potatisar stora
2 msk smör
2 msk rapsolja
4 dl vispgrädde
1 msk ansjovisspad
peppar nymald, vit eller svart
1 burk ansjovisfiléer ca 80 g avrunnen vikt
dillvippor till garnering

Gör så här

1

Pajdeg Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och kör till en smidig deg.  

2

Tryck ut degen i 6 portionsstora pajformar så att den täcker bottnarna och kommer upp lite över kanterna. Nagga pajerna med en gaffel. Ställ kallt att vila cirka 20 minuter. 

3

Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajerna cirka 15 minuter. Ta ut. 

4

Fyllning Skala och skiva löken. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Fräs löken mjuk i smör och olja i en panna, cirka 3 minuter. Blanda i potatisen och fräs cirka 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt grädden och sjud upp under omrörning. Sjud sedan tills frestelsen får en krämig konsistens, cirka 3 minuter. Smaka av med ansjovisspad och peppar.

5

Varva potatisen och ansjovis i pajerna. Toppa med ströbröd. 

6

Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajerna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade, cirka 15 minuter. Garnera med dillvippor.

7

Tips Pajerna går bra att frysa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top