Du behöver
- 500 g rabarber
- 2 bitar syltad ingefära + 4 msk av lagen
- 1 st lime saften
- 0.5-0.75 dl strösocker
- 1 krm vaniljpulver
- 2 dl syrad grädde eller vispgrädde
- 1 dl mandelbiskvier lättkrossade
- finrivet limeskal
- blad citronverbena eller citronmeliss
Gör så här
Ansa och skiva rabarbern tunt. Finhacka den syltade ingefäran. Lägg rabarber, ingefära, lag, limesaft, den mindre mängden socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt puttra tills rabarbern är mjuk, cirka 10 minuter. Smaka av om kompotten är lagom söt, tillsätt eventuellt mer socker. Låt svalna.
Vispa grädden till mjuka toppar.
Lägg upp kompotten i glas eller skålar, toppa med grädde och krossade mandelbiskvier. Avsluta med finrivet limeskal och några gröna örtblad.
Syltad ingefära och lime ger smak åt rabarberkompotten. Syrad grädde ger en extra smakdimension, men det är också gott med vanlig vispgrädde.