Du behöver
- 0.25 pkt jäst
- 2.5 dl Ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 6 dl vetemjöl + extra till utbakning
Crème fraiche-röra
3 dl crème fraîche
1.5 dl parmesanost finriven
1 st vitlöksklyfta
1.5 tsk torkad oregano
salt och peppar
Topping
500 g färskpotatis tvättad
1.5 msk rosmarin finhackad
3-4 dl gratängost
sallad till servering
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. Rör ner olivolja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 275 grader.
Blanda crème fraiche, parmesan, pressad vitlök, oregano, salt och peppar i en skål.
Skär potatisen i riktigt tunna skivor.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund botten.
Lägg pizzabottnarna på 2 papprade plåtar. Bred på crème fraiche-röran och toppa med potatisskivor, rosmarin och gratängost.
Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills de är genombakade och fått fin färg. Servera med en sallad.
Prova färskpotatis på hemlagad pizza med crème fraiche och parmesanost. Det är viktigt att potatisen skivas riktigt tunt så att den blir genomlagad.