Du behöver
- 5 dl grädde
- 5 st äggulor
- 2 dl strösocker
- 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet
Karamelliserade apelsinskivor
1 st apelsin
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl strösocker
Gör så här
Vispa grädden, krämig men inte för fast, i en bunke.
Lägg äggulor, strösocker och apelsinskal i en bunke och vispa vitt och poröst. Tillsätt den vispade grädden och vispa ihop varsamt bara tills allt blandas. Häll parfaitmassan i en avlång kakform klädd med plastfilm. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.
Karamelliserade apelsinskivor Skär apelsinen i tunna skivor. Koka upp apelsinsaft och socker i en liten släpplättpanna eller kastrull och koka ihop tills det börjar tjockna. Lägg i apelsinskivorna och sjud dem tills de mörknar i kanterna och blir karamelliserade, cirka 10 minuter. Låt kallna.
Ta parfaiten ur frysen och ta bort plastfilmen. Lägg parfaiten på ett serveringsfat. Toppa den med apelsinskivorna. Ringla över sirapen. Späd sirapen med lite vatten om den känns för tjock, rör i en tesked vatten i taget till önskad konsistens.
Låt parfaiten stå i rumstemperatur cirka 30 minuter eller tills den kan skäras i bitar.
Gör det bästa av citrussäsongen med en gräddig parfait som toppas med karamelliserade apelsinskivor och apelsinsirap.