Apelsinparfait med apelsinsirap

Du behöver 5 dl grädde 5 st äggulor 2 dl strösocker 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet Karamelliserade apelsinskivor 1 st apelsin 1 dl...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 5 dl grädde
  • 5 st äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet

Karamelliserade apelsinskivor

1 st apelsin
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl strösocker

Gör så här

1

Vispa grädden, krämig men inte för fast, i en bunke. 

2

Lägg äggulor, strösocker och apelsinskal i en bunke och vispa vitt och poröst. Tillsätt den vispade grädden och vispa ihop varsamt bara tills allt blandas. Häll parfaitmassan i en avlång kakform klädd med plastfilm. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

3

Karamelliserade apelsinskivor Skär apelsinen i tunna skivor. Koka upp apelsinsaft och socker i en liten släpplättpanna eller kastrull och koka ihop tills det börjar tjockna. Lägg i apelsinskivorna och sjud dem tills de mörknar i kanterna och blir karamelliserade, cirka 10 minuter. Låt kallna.

4

Ta parfaiten ur frysen och ta bort plastfilmen. Lägg parfaiten på ett serveringsfat. Toppa den med apelsinskivorna. Ringla över sirapen. Späd sirapen med lite vatten om den känns för tjock, rör i en tesked vatten i taget till önskad konsistens.

5

Låt parfaiten stå i rumstemperatur cirka 30 minuter eller tills den kan skäras i bitar.


Kommentar:
Gör det bästa av citrussäsongen med en gräddig parfait som toppas med karamelliserade apelsinskivor och apelsinsirap.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top