Chokladtårta med valnötter

Du behöver 150 g mörk choklad t ex Marabou 100 g valnötter 6 st äggvitor 2 dl strösocker Balsammarinerade apelsinklyftor 4 st apelsiner 1.25 dl...

Tillagningstid: 30 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 150 g mörk choklad t ex Marabou
  • 100 g valnötter
  • 6 st äggvitor
  • 2 dl strösocker

Balsammarinerade apelsinklyftor

4 st apelsiner
1.25 dl florsocker
2 msk vit balsamvinäger

Servering

Vispad grädde
citronmeliss

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. Klipp ut ett bakplåtspapper som är lite större än botten på en rund form med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter.

2

Spänn fast papperet i botten och smörj formens kanter (det här är ett bra sätt att vara säker på att kakan lossnar).

3

Hacka chokladen grovt och valnötterna ganska fint. Vispa äggvitorna hårt i en bunke, använd elvisp. Tillsätt sockret och vispa lite till. Rör ner choklad och valnötter försiktigt i äggvitorna.

4

Bred ut smeten i formen och grädda tårtbottnen i mitten av ugnen i 1 timme. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

5

Skär bort skal och allt vitt från apelsinerna och skär dem i hinnfria klyftor. Lägg i en bunke. Blanda florsocker och balsamvinäger i en skål och häll det över apelsinerna och blanda om. Servera tårtan med apelsinklyftor och vispad grädde. Garnera med citronmeliss.

6

Tips: Vit balsamvinäger säljs i de flesta livsmedelsbutiker. Den är extra bra i dessertsammanhang eftersom den inte ger någon färg. 


Kommentar:
Tårtan blir härligt kladdig när den svalnat och är mycket god serverad med marinerad apelsin och vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top