Du behöver
- 150 g mörk choklad t ex Marabou
- 100 g valnötter
- 6 st äggvitor
- 2 dl strösocker
Balsammarinerade apelsinklyftor
4 st apelsiner
1.25 dl florsocker
2 msk vit balsamvinäger
Servering
Vispad grädde
citronmeliss
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Klipp ut ett bakplåtspapper som är lite större än botten på en rund form med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter.
Spänn fast papperet i botten och smörj formens kanter (det här är ett bra sätt att vara säker på att kakan lossnar).
Hacka chokladen grovt och valnötterna ganska fint. Vispa äggvitorna hårt i en bunke, använd elvisp. Tillsätt sockret och vispa lite till. Rör ner choklad och valnötter försiktigt i äggvitorna.
Bred ut smeten i formen och grädda tårtbottnen i mitten av ugnen i 1 timme. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
Skär bort skal och allt vitt från apelsinerna och skär dem i hinnfria klyftor. Lägg i en bunke. Blanda florsocker och balsamvinäger i en skål och häll det över apelsinerna och blanda om. Servera tårtan med apelsinklyftor och vispad grädde. Garnera med citronmeliss.
Tips: Vit balsamvinäger säljs i de flesta livsmedelsbutiker. Den är extra bra i dessertsammanhang eftersom den inte ger någon färg.
Tårtan blir härligt kladdig när den svalnat och är mycket god serverad med marinerad apelsin och vispad grädde.