Du behöver
- 1 kg fläskfilé
- 1.5 tsk salt
- 0.5-1 tsk nymalen svartpeppar
- 1-2 tsk citronpeppar
- 3 msk smör och rapsolja
- 3 msk japansk soja
Marinad
1 st salladslök
knippa plockade örter t ex persilja, timjan, oregano, mynta
0.5 st citron saften
1 st apelsin saften
0.5 st lime saften
1 dl torrt vitt vin
4 msk rapsolja eller majsolja
2 st vitlöksklyftor pressade
1 tsk flingsalt
2 krm nymalen svartpeppar
1 msk muscovadosocker
1-2 msk ingefärsjuice på flaska
12-16 st jordgubbar
Getostyoghurt
2.5 dl tjock yoghurt
50 g mjuk getost utan skal
Gör så här
Putsa filéerna och gnid in med salt, peppar och citronpeppar. Bryn köttet runtom, cirka 10 minuter, i smör- och rapsolja i en stekpanna som tål ugnsvärme.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla filéerna runtom med sojan. Stick in stektermometer i den tjockaste delen på en av filéerna, så att hela spetsen kommer in. Sätt in på ett galler på nedersta falsen i ugnen och tillaga till 70 graders innertemperatur. Pensla köttet med köttsaften som bildas 2–3 gånger under stekningstiden.
Låt filéerna vila övertäckta med en bit bakplåtspapper i 20 minuter. Skiva köttet och lägg det på ett djupt serveringsfat.
Marinad Ansa och strimla salladslöken smått. Hacka örterna grovt. Häll citrussafterna och vinet i en bunke. Vispa i oljan, en matsked i taget. Blanda i vitlök. Smaka av med salt, svartpeppar, muscovadosocker och ingefärsjuice. Vänd ner salladslök, örter och snoppade delade jordgubbar.
Skeda marinaden över det ljumma köttet och servera direkt med jordgubbarna vid sidan av, alternativt skeda marinaden över det ljumma köttet, täck över och låt kallna. Förvara jordgubbarna i kylen till servering. Toppa köttet med jordgubbarna vid servering och avsluta med nymalen svartpeppar och flingsalt.
Getostyoghurt Mixa yoghurten med getosten, servera till köttet.
Tips: Köttet kan serveras ljummet eller kallt (se punkt 5). Ingefärsjuice på flaska kan ersättas med motsvarande mängd saft från riven ingefära.
Fläskfilén får mycket smak av soja, citrus, ingefära och örter.