Du behöver
- 1 kg tomater mogna
- 1 st röd paprika
- 1 st gul lök
- 1 st klyfta vitlök
- 2 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 1 st buljongtärning vegetarisk
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk finhackade örter t ex basilika
- salt och svartpeppar
Getostkräm
100 g chèvre
1 dl crème fraîche
Till servering
surdegsbröd rostat med olivolja
Gör så här
Skär tomaterna i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och tillsätt lök och vitlök. Låt blandningen fräsa under omrörning i ett par minuter utan att ta färg.
Tillsätt paprika, tomater, vatten och buljongtärning. Koka under lock i cirka 15 minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt rödvinsvinäger och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.
Getostkräm Skär bort kanterna på getosten och mosa den med crème fraiche.
Servera getostkräm och surdegsbröd till soppan. Toppa gärna soppan med lite färsk basilika och ringla över någon matsked olivolja.
Tips: Variera smaken genom att koka med en stjälk finhackad selleri och lite finhackad färsk chili.
Tomatsoppan är lika god varm som kall. Servera den med enkel getostkräm och rostat surdegsbröd.