Kryddig rulltårta med lingon

Du behöver Kolasås 1.5 dl vispgrädde 2 msk strösocker 3 msk ljus sirap Kaka 2 dl vetemjöl 1.5 tsk bakpulver 1 tsk malen kanel 0.5...

Tillagningstid: 60 minuter
10 skivor

Du behöver

Kolasås

1.5 dl vispgrädde
2 msk strösocker
3 msk ljus sirap

Kaka

2 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
0.5 tsk malen kryddnejlika
0.5 tsk ingefära
3 st medelstora ägg
1.5 dl strösocker

Lingongrädde

1.5 dl vispgrädde
2 msk lingonsylt

Gör så här

1

Kolasås Blanda såsens ingredienser i en kastrull och låt bubbelkoka 10–12 minuter utan lock till en halvtjock massa. Rör om emellanåt. Låt svalna. Då tjocknar såsen mer.

2

Kaka Värm ugnen till 250 grader (varmluft 225). Blanda vete­mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.

3

Vispa ägg och socker till vitt pös i stor bunke. Rör i mjölblandningen noga, lite i taget, gärna med elvisp på lågt varv.

4

Bred ut smeten jämntjockt på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter.

5

Lägg under tiden fram en ren handduk, med ett strösockrat bakplåtspapper ovanpå.

6

Stjälp upp den färdiga kakan på sockerpapperet. Låt kallna.

7

Lingongrädde Vispa grädden tämligen fast, rör i lingonsylten.

8

Montering Ringla kolasås jämnt över kakbottnen. Bred på lingongrädden. Rulla ihop kakan från långsidan så jämnt som möjligt, med hjälp av handduk och papper. Lägg att stadga sig med skarven neråt. Servera gärna som tårtbitar med gräddklick och lingon på.

9

Matredaktionens tips: Ersätt 1/2 dl av vetemjölet med 1/2 dl potatismjöl så blir kakan ännu lättare att rulla ihop.


Kommentar:
Sabina i Täbys pepparkakskryddiga rulltårta är en given julsuccé. Hon älskar att baka och läsa recept.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top