Du behöver
Kolasås
1.5 dl vispgrädde
2 msk strösocker
3 msk ljus sirap
Kaka
2 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
0.5 tsk malen kryddnejlika
0.5 tsk ingefära
3 st medelstora ägg
1.5 dl strösocker
Lingongrädde
1.5 dl vispgrädde
2 msk lingonsylt
Gör så här
Kolasås Blanda såsens ingredienser i en kastrull och låt bubbelkoka 10–12 minuter utan lock till en halvtjock massa. Rör om emellanåt. Låt svalna. Då tjocknar såsen mer.
Kaka Värm ugnen till 250 grader (varmluft 225). Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.
Vispa ägg och socker till vitt pös i stor bunke. Rör i mjölblandningen noga, lite i taget, gärna med elvisp på lågt varv.
Bred ut smeten jämntjockt på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter.
Lägg under tiden fram en ren handduk, med ett strösockrat bakplåtspapper ovanpå.
Stjälp upp den färdiga kakan på sockerpapperet. Låt kallna.
Lingongrädde Vispa grädden tämligen fast, rör i lingonsylten.
Montering Ringla kolasås jämnt över kakbottnen. Bred på lingongrädden. Rulla ihop kakan från långsidan så jämnt som möjligt, med hjälp av handduk och papper. Lägg att stadga sig med skarven neråt. Servera gärna som tårtbitar med gräddklick och lingon på.
Matredaktionens tips: Ersätt 1/2 dl av vetemjölet med 1/2 dl potatismjöl så blir kakan ännu lättare att rulla ihop.
Sabina i Täbys pepparkakskryddiga rulltårta är en given julsuccé. Hon älskar att baka och läsa recept.