Du behöver
- smör och socker till formarna
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 st mogna bananer
- 3 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 0.5 tsk kanel
- 0.5 tsk malen ingefära
- 0.5 tsk vaniljpulver
- 0.5 tsk kardemumma
Topping
50 g grovt hackad mörk choklad
1 st banan
Till servering
kolasås och vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 8 portionsformar noga och strö insidan med socker.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Mosa bananerna. Vispa äggen fluffiga med sockret i en bunke. Vispa ner bananmoset och smörblandningen i äggvispet.
Blanda resterande torra ingredienser i en skål. Sikta ner dem i smeten och blanda väl. Fördela smeten i formarna och strö över lite hackad choklad. Skala bananen, dela den på längden och sedan i åtta bitar. Tryck försiktigt ner en bit banan i varje form och grädda i cirka 15 minuter – kolla med en sticka att kakan är klar inuti, men låt den inte gräddas för länge och bli torr!
Servera kakorna varma eller ljumma med vaniljglass och kolasås.
Tips: Kakan kan göras i stor kakform och gräddas då i 25–35 minuter.
Den här smeten blir även utmärkta muffins och räcker då till 12 stycken.
Mogna bananer får nytt liv i en banankaka med choklad och kryddor. Servera med kolasås och vaniljglass.