Banankaka med choklad

Du behöver smör och socker till formarna 100 g smör 1 dl mjölk 3 st mogna bananer 3 st ägg 1.5 dl strösocker 3.5 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner

Du behöver

  • smör och socker till formarna
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 st mogna bananer
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk kanel
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 0.5 tsk kardemumma

Topping

50 g grovt hackad mörk choklad
1 st banan

Till servering

kolasås och vaniljglass

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 8 portionsformar noga och strö insidan med socker.

2

Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölk­en. Mosa bananerna. Vispa äggen fluffiga med sockret i en bunke. Vispa ner banan­moset och smörblandningen i äggvispet.

3

Blanda resterande torr­a ingredienser i en skål. Sikta ner dem i smeten och blanda väl. Fördela smeten i formarna och strö över lite hackad choklad. Skala bananen, dela den på längden och sedan i åtta bitar. Tryck försiktigt ner en bit banan i varje form och grädda i cirka 15 minuter – kolla med en sticka att kakan är klar inuti, men låt den inte gräddas för länge och bli torr!

4

Servera kakorna varma eller ljumma med vaniljglass och kolasås.

5

Tips: Kakan kan göras i stor kakform och gräddas då i 25–35 minuter.

6

Den här smeten blir även utmärkta muffins och räcker då till 12 stycken.


Kommentar:
Mogna bananer får nytt liv i en banankaka med choklad och kryddor. Servera med kolasås och vaniljglass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top