Du behöver
- 25 g jäst
- 2.5 dl kall mjölk
- 1 tsk nymalen kardemumma
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 st ägg
- 7.5 dl siktat dinkelmjöl
- 75 g smör
Gör så här
Använd hushållsassistent med degkrokar. Smula jästen i assistentens bunke. Blanda ut den med mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, salt och ägg, blanda.
Tillsätt cirka 4 deciliter av mjölet och smöret i klickar och bearbeta så att smöret blandar sig i degen. Tillsätt sedan cirka 3 deciliter av mjölet och låt maskinen knåda cirka 10 minuter till en smidig men relativt lös deg. Spara resterande mjöl till utbakning.
Plasta bunken och låt degen jäsa i en timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i åtta lika stora bitar, se tipsruta.
Rulla fina jämna bullar under kupad handflata, använd inte mer mjöl än vad som precis behövs.
Lägg bullarna på papprad plåt, se till att de har gott om utrymme emellan så att de inte jäser ihop. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.