Du behöver
Botten
200 g digestivekex
3 msk råsocker
100 g smör
Fyllning
400 g mascarponeost
1 st citron yttersta finrivna skalet och saften
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker
2 dl grädde
kolasås
2 st syrliga äpplen t.ex. Aroma
2 msk smör
3 msk råsocker
3 msk ljus sirap
0,5 dl grädde
Garnering
50 g valnötter grovhackade
Gör så här
Botten Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint och blanda med socker. Bryn smöret lätt tills det doftar nötaktigt. Blanda med kexsmulet.
Tryck ut i en form (24 centimeter i diameter) med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter, tills kakan fått lite färg. Ställ att svalna.
Fyllning Lägg mascarpone i en bunke och tillsätt citronskal, -saft, vanilj och florsocker. Vispa slät. Vispa grädden fluffig och blanda med mascarponen.
Kolasås Häll krämen i den avsvalnade formen. Plasta och ställ i kylen att stelna i cirka 30 minuter.
Dela, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smör i en stekpanna och tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka samman i någon minut, tillsätt äppelklyftorna.
Koka i några minuter tills äpplena mjuknat något, ta upp äpplena och koka ner kolasåsen i några minuter till tjock konsistens. Ställ att svalna något.
Lägg kakan på ett fat. Toppa med äpplen, kolasås och valnötter. Servera genast.
