Cheesecake med äpple

Denna magiska cheesecake med kolaäpplen är perfekt både till kalas eller en lyxig fikastund.

Tillagningstid: 60 minuter
10 bitar

Du behöver

Botten

200 g digestivekex
3 msk råsocker
100 g smör

Fyllning

400 g mascarponeost
1 st citron yttersta finrivna skalet och saften
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker
2 dl grädde
kolasås
2 st syrliga äpplen t.ex. Aroma
2 msk smör
3 msk råsocker
3 msk ljus sirap
0,5 dl grädde

Garnering

50 g valnötter grovhackade

Gör så här

1

Botten Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint och blanda med socker. Bryn smöret lätt tills det doftar nötaktigt. Blanda med kexsmulet.

2

Tryck ut i en form (24 centimeter i diameter) med bakplåtspapper i botten.

3

Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter, tills kakan fått lite färg. Ställ att svalna.

4

Fyllning  Lägg mascarpone i en bunke och tillsätt citron­skal, -saft, vanilj och florsocker. Vispa slät. Vispa grädden fluffig och blanda med mascarponen.

5

Kolasås Häll krämen i den avsvalnade formen. Plasta och ställ i kylen att stelna i cirka 30 minuter. 

6

Dela, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smör i en stekpanna och tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka samman i någon minut, tillsätt äppelklyftorna. 

7

Koka i några minuter tills äpplena mjuknat något, ta upp äpplena och koka ner kolasåsen i några minuter till tjock konsistens. Ställ att svalna något. 

8

Lägg kakan på ett fat. Toppa med  äpplen, kolasås och valnötter. Servera genast.

 

Foto: Lee Kearney

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top