Du behöver

  • 200 g smör
  • 5,7 dl strösocker
  • 1-2 krm salt
  • 3 dl sirap
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g mörk choklad hackad
  • 2 dl hasselnötter grovhackade
  • neutral olja till formen

Gör så här

1

Rör ihop och koka samman allt utom nötterna i en stor och vid kastrull utan lock. Rör om då och då. 

2

Gör kulprovet eller mät temperaturen (se nedan), och blanda i nötterna när kolan är lagom seg. Häll i smord (eller papprad och oljad) långpanna cirka 20 x 30 centimeter. Låt svalna och stelna. Skär eller klipp kolan i lagom bitar, slå in i bakplåtspapper. (12–16 rutor på ett ark är lagom.)

Kulprovet: Droppa lite smet i ett glas iskallt vatten. Försök rulla till en kula. Kolla kulans konsi­stens med fingrarna. Eller mät smetens temperatur med termometer: Från 118 grader (mjuk kola) till 125 grader (fast kola).

Koktiden beror på grytans vidd. Ju större, desto kortare tid. Det tog en timme att få upp smeten till 120 grader i en kastrull med 21 centimeters vidd.


Kommentar:
Märta minns kolan från barndomsjularna, då hennes pappa kokade den. Nu har hon tagit upp traditionen själv.

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows