Apelsinkaka med mandelmjöl

Du behöver 1 st apelsin stor 5 st ägg 3,5 dl strösocker 0,75 dl rapsolja ej kallpressad 4 dl mandelmjöl 1 tsk bakpulver smör eller...

Tillagningstid: 210 minuter
1 styck

Du behöver

  • 1 st apelsin stor
  • 5 st ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 0,75 dl rapsolja ej kallpressad
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör eller olja till formen
  • 2 msk mandelspån
  • florsocker till garnering

Gör så här

1

Tvätta apelsinen väl, lägg den i en kastrull och fyll upp med vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka under lock i två timmar. 

2

Häll av vattnet och låt apelsinen svalna. Dela den på mitten och ta bort kärnor. Mixa den sedan med skalet kvar till en puré. 

3

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, 5 minuter med elvisp.

4

Tillsätt oljan i en stråle medan du fortsätter vispa. Tillsätt apelsinpurén och fortsätt vispa.

5

Rör ihop mandelmjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet i äggsmeten med hjälp av en slickepott. 

6

Smörj en stor kakform (2 liter), gärna med löstagbar botten, och bröa den med mandelmjöl.  Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.

7

Grädda i nedre delen av ugnen i 60–70 minuter, testa med en sticka om kakan är klar. Låt svalna i formen. Pudra över florsocker innan servering.


Kommentar:
Tips: Apelsinpurén kan göras upp till ett dygn i förväg och förvaras i kylskåp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top