Du behöver
- 1 st apelsin stor
- 5 st ägg
- 3,5 dl strösocker
- 0,75 dl rapsolja ej kallpressad
- 4 dl mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör eller olja till formen
- 2 msk mandelspån
- florsocker till garnering
Gör så här
Tvätta apelsinen väl, lägg den i en kastrull och fyll upp med vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka under lock i två timmar.
Häll av vattnet och låt apelsinen svalna. Dela den på mitten och ta bort kärnor. Mixa den sedan med skalet kvar till en puré.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, 5 minuter med elvisp.
Tillsätt oljan i en stråle medan du fortsätter vispa. Tillsätt apelsinpurén och fortsätt vispa.
Rör ihop mandelmjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet i äggsmeten med hjälp av en slickepott.
Smörj en stor kakform (2 liter), gärna med löstagbar botten, och bröa den med mandelmjöl. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 60–70 minuter, testa med en sticka om kakan är klar. Låt svalna i formen. Pudra över florsocker innan servering.
Tips: Apelsinpurén kan göras upp till ett dygn i förväg och förvaras i kylskåp.