Dinkelformbröd med frön

Ett hållbart formbröd som är mycket gott att rosta.

Tillagningstid: 20 minuter | Extra tid: 105 minuter
2 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl Ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 15,5 dl siktat dinkelmjöl

Garnering

solrosfrön

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör så att jästen löser sig.

3

Tillsätt resten av vattnet, salt, rapsolja, solrosfrön, pumpafrön och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg, knåda den i 5–10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

4

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar. Rulla ut dem till limpor som är lika långa som sockerkaksformarna som du sedan ska grädda dem i eller kavla ut dem till rektanglar som du sedan rullar ihop hårt.

5

Lägg bröden i 2 smorda avlånga sockerkaksformar och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

6

Pensla med kallt vatten och strö på solrosfrön, pumpafrön och linfrön.

7

Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden en bit ner i ugnen i ca 45 minuter.

8

Låt bröden svalna något i sina formar. Ta ur dem ur sina formar och låt dem svalna helt under en bakduk på ett galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top