Du behöver
- 50 g jäst
- 6 dl Ljummet vatten
- 2 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpafrön
- 15,5 dl siktat dinkelmjöl
Garnering
solrosfrön
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt resten av vattnet, salt, rapsolja, solrosfrön, pumpafrön och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg, knåda den i 5–10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar. Rulla ut dem till limpor som är lika långa som sockerkaksformarna som du sedan ska grädda dem i eller kavla ut dem till rektanglar som du sedan rullar ihop hårt.
Lägg bröden i 2 smorda avlånga sockerkaksformar och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med kallt vatten och strö på solrosfrön, pumpafrön och linfrön.
Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden en bit ner i ugnen i ca 45 minuter.
Låt bröden svalna något i sina formar. Ta ur dem ur sina formar och låt dem svalna helt under en bakduk på ett galler.