Du behöver
- 650 g torskfilé
- salt
- 0,5 st purjolök
- 200 g champinjoner
- smör att steka i
- 1 st röd chilifrukt med mild hetta
- 200 g cocktailtomater på kvist
Brynt smör
100 g smör
1 st citronskal finrivet från 1 citron
0,5 st citronsaft pressad ur 1/2 citron
0.5 tsk salt
Ansjoviscréme
50 g avrunnen ansjovis
2 dl lätt crème fraiche
2 msk finhackad dill
salt och peppar
Garnering
fint skuren chilifrukt
finhackad purjolök
Servering
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg torsken på en skärbräda. Salta lätt på båda sidor och låt dra i 10 minuter. Torka av med papper.
Tvätta och skär purjon i fina skivor. Skiva champinjonerna. Stek purjon och champinjoner i smör, lite i taget. Purjon ska bli mjuk och glansig och svampen få färg. Lägg det stekta i en smord ugnsfast form.
Lägg torsken ovanpå grönsakerna. Bryn smöret i en kastrull – dra sedan av från plattan och tillsätt citronskal, pressad citron och salt. Blanda och häll smörblandningen över torsken.
Skär chilin i tunna ringar, med kärnhuset kvar. Strö över torsken och lägg på cocktailtomaterna. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Mixa ansjovisen med en stavmixer. Blanda ansjovis, lättcrème fraiche, dill, salt och peppar till en crème.
Strö chilifrukt och purjolök ovanpå torsken. Servera torsken med ansjoviscrème, pressad potatis och en sallad.