Torsk i ugn med brynt smör och ansjoviscrème

Brynt smör, citron, chili och ansjoviscrème ger den här torskrätten härligt fylliga smaker.

Tillagningstid: 30 minuter | Extra tid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 650 g torskfilé
  • salt
  • 0,5 st purjolök
  • 200 g champinjoner
  • smör att steka i
  • 1 st röd chilifrukt med mild hetta
  • 200 g cocktailtomater på kvist

Brynt smör

100 g smör
1 st citronskal finrivet från 1 citron
0,5 st citronsaft pressad ur 1/2 citron
0.5 tsk salt

Ansjoviscréme

50 g avrunnen ansjovis
2 dl lätt crème fraiche
2 msk finhackad dill
salt och peppar

Garnering

fint skuren chilifrukt
finhackad purjolök

Servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Lägg torsken på en skärbräda. Salta lätt på båda sidor och låt dra i 10 minuter. Torka av med papper.

3

Tvätta och skär purjon i fina skivor. Skiva champinjonerna. Stek purjon och champinjoner i smör, lite i taget. Purjon ska bli mjuk och glansig och svampen få färg. Lägg det stekta i en smord ugnsfast form.

4

Lägg torsken ovanpå grönsakerna. Bryn smöret i en kastrull – dra sedan av från plattan och tillsätt citronskal, pressad citron och salt. Blanda och häll smörblandningen över torsken.

5

Skär chilin i tunna ringar, med kärnhuset kvar. Strö över torsken och lägg på cocktailtomaterna. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

6

Mixa ansjovisen med en stavmixer. Blanda ansjovis, lättcrème fraiche, dill, salt och peppar till en crème.

7

Strö chilifrukt och purjolök ovanpå torsken. Servera torsken med ansjoviscrème, pressad potatis och en sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top