Fryst rabarber-cheesecake

Äntligen rabarbertider! Bjud vännerna på denna goda frysta cheesecake med ljuvlig rabarber och vit choklad. Det är vackert att garnera cheesecaken med fina rabarberband och rosor, men tänk på att blommorna bör vara ekologiskt odlade och ätbara.

Tillagningstid: 80 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 250 g digestivekex
  • 125 g smält smör

Fyllning

500 g späd rabarber
2.5 dl strösocker
100 g vit choklad
4 st blad gelatin
2 st äggulor
1 dl strösocker
400 g cream cheese rumstempererad
4 dl vispgrädde rumstempererad
1 msk vatten
1 st tårtbotten hembakad eller köpt, ca 20 cm i diameter

Garnering

1 st liten rabarberstjälk
ätbara ekologiska blommor till exempel rosor – välj ekologiskt odlade

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.Mixa kexen till smulor i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen i en springform, ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter. Låt kallna helt. Klä formens kant med konditoriremsa på insidan.

2

Ansa och skär rabarbern i tunna skivor på tvären. Mät upp rabarber och socker i en bunke och låt stå ca 30 minuter till den saftar sig. Häll rabarbern i en kastrull och koka under omrörning tills sockret löser sig och rabarbern blir mjuk, ca 5 minuter. Låt rinna av i en finmaskig sil, lägg i en skål och låt svalna.

3

Smält chokladen och låt den svalna, men inte stelna.

4

Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå 5 minuter.

5

Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Vispa i cream cheese. Vispa i chokladen. Vispa i grädden, ca 1 dl i taget.

6

Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem med en matsked vatten på svag värme i en liten panna. Tillsätt 2 dl av cream cheesesmeten och rör tills allt blandas. Blanda med resten av cream cheesesmeten. Blanda i den avrunna rabarbern. Häll cheesecakesmeten i formen, täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

7

Öppna formen och ta ut kakan. Ställ den på ett serveringsfat. Temperera i rumstemperatur ca 1 timme inför serveringen.

8

Ansa rabarberstjälken, lägg den på en skärbräda och hyvla till tunna band, använd potatisskalare. Garnera med band och rosor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top