Frasig filodegspaj med lammfärs

Matig paj med lammfärs och krispig filodeg. Servera gärna med skivad vattenmelon.

Tillagningstid: 30 minuter + 40-50 minuter i ugn
4 portioner

Du behöver

  • 1 knippe färsk gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 matskedar olivolja
  • 400 gram lammfärs
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 tesked oregano
  • Salt, svartpeppar
  • 5 ägg
  • 2 deciliter grädde
  • 200 gram fetaost
  • 200 gram cocktailtomater
  • 1 rulle filodeg, 250 gram (5 ark)
  • 50 gram smält smör till pensling
  • Servering
  • 3 matskedar finhackad färsk bladpersilja
  • Sallad med vinägrett
  • Tsatsiki
  • Oliver

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär stjälken på knipplöken i tunna skivor.

2

Fräs hackad lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt lammfärsen och bryn tills den är genomstekt, rör då och då. Krydda med paprikapulver, oregano, salt och peppar.

3

Knäck ner äggen i en bunke. Vispa samman med grädde, krydda med salt och peppar.

4

Dela osten i mindre bitar och skär tomaterna i halvor.

5

Smörj en form, ca 22–24 cm i diameter. Fördela ut ett filodegsark i taget. Låt kanterna hänga över formen och pensla med smält smör mellan varven. Gör om momentet tills du fyllt formen med 5 ark.

6

Fördela ut stekt lammfärs med lök och häll över äggblandningen. Toppa med fetaost, tomater och persilja. Vik över kanterna in mot mitten och pensla med lite smör.

7

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40–50 minuter tills pajen fått färg och är genomgräddad. Låt vila i 10 minuter.

8

Toppa med lite persilja. Servera med en sallad, vinägrett, tsatsiki och oliver.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top