Du behöver
- 1 knippe färsk gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 matskedar olivolja
- 400 gram lammfärs
- 1 tesked paprikapulver
- 1 tesked oregano
- Salt, svartpeppar
- 5 ägg
- 2 deciliter grädde
- 200 gram fetaost
- 200 gram cocktailtomater
- 1 rulle filodeg, 250 gram (5 ark)
- 50 gram smält smör till pensling Servering
- 3 matskedar finhackad färsk bladpersilja
- Sallad med vinägrett
- Tsatsiki
- Oliver
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär stjälken på knipplöken i tunna skivor.
Fräs hackad lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt lammfärsen och bryn tills den är genomstekt, rör då och då. Krydda med paprikapulver, oregano, salt och peppar.
Knäck ner äggen i en bunke. Vispa samman med grädde, krydda med salt och peppar.
Dela osten i mindre bitar och skär tomaterna i halvor.
Smörj en form, ca 22–24 cm i diameter. Fördela ut ett filodegsark i taget. Låt kanterna hänga över formen och pensla med smält smör mellan varven. Gör om momentet tills du fyllt formen med 5 ark.
Fördela ut stekt lammfärs med lök och häll över äggblandningen. Toppa med fetaost, tomater och persilja. Vik över kanterna in mot mitten och pensla med lite smör.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40–50 minuter tills pajen fått färg och är genomgräddad. Låt vila i 10 minuter.
Toppa med lite persilja. Servera med en sallad, vinägrett, tsatsiki och oliver.