Paprikagalette med sardeller och getost

En läcker galette med paprika, sardeller och getost. Spara gärna lite av degen och skär ut fina degblad som får dekorera pajkanten.

Tillagningstid: 1,5 timme + tid att kallna
4 portioner

Var försiktig med att salta fyllningen, sardeller och getosten ger mycket sälta och smak.

Du behöver

  • 4.5 deciliter mjöl
  • 175 gram kylskåpskallt smör i tunna skivor
  • 1 kylskåpskallt ägg
  • 1–2 matskedar iskallt vatten
  • Fyllning
  • 4 paprikor, gärna gula och röda
  • 4 skivor vitlök
  • 4 matskedar olivolja
  • 3–4 sardeller
  • Nymalen svartpeppar
  • 150 gram getost utan skal
  • 1 litet ägg
  • Plockade timjanblad

Gör så här

1

Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och knåda ihop till en smidig deg. Forma degen till en boll, lägg den i en plastpåse och låt ligga kallt 30–60 minuter.

2

Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skiva vitlöken.

3

Fräs paprikan i oljan ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ca 3 minuter. Tillsätt sardellerna och fräs tills de smälter, ca 3 minuter. Peppra. Ta upp det frästa på en tallrik. Låt kallna. Smaka av med lite salt om det behövs.

4

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en rundel, ca 33 cm i diameter. Lägg den tillsammans med pappret på en ugnsplåt.

5

Smula getosten över rundeln, spara en ca 6 cm bred kant runtom. Fördela paprikan och vitlöken över osten. Vik kantern över fyllningen. Pensla kanten med uppvispat ägg.

6

Grädda galetten i mitten av ugnen ca 30 minuter. Garnera med timjan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top