Var försiktig med att salta fyllningen, sardeller och getosten ger mycket sälta och smak.
Du behöver
- 4.5 deciliter mjöl
- 175 gram kylskåpskallt smör i tunna skivor
- 1 kylskåpskallt ägg
- 1–2 matskedar iskallt vatten Fyllning
- 4 paprikor, gärna gula och röda
- 4 skivor vitlök
- 4 matskedar olivolja
- 3–4 sardeller
- Nymalen svartpeppar
- 150 gram getost utan skal
- 1 litet ägg
- Plockade timjanblad
Gör så här
Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och knåda ihop till en smidig deg. Forma degen till en boll, lägg den i en plastpåse och låt ligga kallt 30–60 minuter.
Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skiva vitlöken.
Fräs paprikan i oljan ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ca 3 minuter. Tillsätt sardellerna och fräs tills de smälter, ca 3 minuter. Peppra. Ta upp det frästa på en tallrik. Låt kallna. Smaka av med lite salt om det behövs.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en rundel, ca 33 cm i diameter. Lägg den tillsammans med pappret på en ugnsplåt.
Smula getosten över rundeln, spara en ca 6 cm bred kant runtom. Fördela paprikan och vitlöken över osten. Vik kantern över fyllningen. Pensla kanten med uppvispat ägg.
Grädda galetten i mitten av ugnen ca 30 minuter. Garnera med timjan.