En bolognese som passar utmärkt som matlåda!
Tips
- Belugalinser hittar du i lite större, mer välsorterade matbutiker. De ska inte läggas i blöt före tillagning.
- Mild ajvar relish (smakrik grönsaksröra) fungerar också i det här receptet, men det blir inte riktigt samma sak.
- Myntan kan ersättas med oregano eller basilika.
Du behöver
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 100 gram rotselleri
- Raps- eller olivolja till stekning
- 1 ½ deciliter belugalinser
- 500 gram krossade tomater
- 1 ½ deciliter stark ajvar relish
- Drygt 1 tesked salt
- 2 teskedar torkad mynta
- ½ grönsaksbuljongtärning
- 2-3 deciliter vatten Servering
- Kokt spaghetti
- Riven parmesanost
- Finhackad bladpersilja
- Sallad
Gör så här
Hacka löken och pressa vitlöken. Skala och riv rotsellerin grovt.
Fräs all lök i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt rotsellerin och låt den fräsa med i någon minut.
Rör ner belugalinserna, krossade tomater, ajvar relish, salt, mynta, buljongtärning och vatten.
Låt bolognesen koka tills linserna är mjuka, det tar 30-40 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt.
Servera med kokt spaghetti, riven parmesanost, hackad bladpersilja och en sallad.